GGD-NW Veluwe

En nog een WordPress site

Bekken fysiotherapie

bekken fysiotherapie

In de fysiotherapie hoort de bekken fysiotherapie tot een van de officiële geregistreerde specialisaties. Vrouwen, kinderen en mannen hebben soms klachten waarbij een bekken fysiotherapeut kan helpen. De klachten die bij dergelijke personen optreden, ontstaan rondom het gebied van de bekken. De bekken fysiotherapeut zal zich bij dergelijke klachten bij die personen richten op de streek rondom de bekken, bekkenbodem, lage rug en buik. Veel van de klachten die deze personen hebben, zijn door gebruik te maken van deze vorm van de fysiotherapie te verhelpen. Nu zijn er nog helaas veel personen die wel de klachten hebben, maar er zich voor schamen om er mee naar een huisarts te gaan. Wanneer ze dat echter wel doen, zullen ze erachter kunnen komen dat het leven een stuk prettiger kan zijn.

Het verhelpen van de klachten


De bekkenbodem is een spierlaag die zich onder in het bekken bevindt. De spierlaag ondersteunt bij een mens de endeldarm, de urinebuis, de blaas en de baarmoeder met de vagina. De spieren moeten er normaal voor zorgen dat de urine en ontlasting opgehouden kan worden. Ook zorgen de spieren ervoor dat ze bijdragen aan de stabiliteit en seksualiteit.

De oefeningen bij de fysiotherapeut


De fysiotherapeut zal je leren de spieren rondom je bekken te ontspannen en te trainen. Er wordt tijdens een training gebruik gemaakt van speciale apparatuur. Hij zal je adviezen geven over het toiletgedrag, je houding, drink- en eetgedrag. Je kunt, wanneer je veel klachten hebt, gebruik maken van een bekkenband. Aarzel niet als je klachten hebt en schaam je vooral niet. Je bent zeker niet de eerste die deze klachten heeft en zeker ook niet de laatste.