GGD-NW Veluwe

En nog een WordPress site

Is het duur om een laadpaal bij je huis te laten plaatsen?

Elektrische auto’s vervangen steeds sneller auto’s met een verbrandingsmotor. Openbare laadpalen zijn niet in iedere woonwijk voldoende aanwezig. Beschik je over eigen parkeergelegenheid aan huis, dan is het altijd toegestaan om een laadpaal op eigen grond te plaatsen. Hierdoor kun je de elektrische auto altijd opladen, terwijl de kosten hiervoor lager uitvallen dan bij een publieke laadpaal. De kosten voor deze laadpaal is wel afhankelijk van verschillende factoren.

Aanschaf en plaatsen laadpaal aan huis

De kosten voor het plaatsen van laadpalen ligt in 2022 rond de € 2000. De prijs schommelt omdat de plek van de laadpaal per woning verschilt. Plaats je de laadpaal vlak bij de meterkast, dan ben je het goedkoopst uit. Moet je een kabelgoot in de bodem graven, dan kost dit ongeveer € 45 per meter.

laadpalen

Verzwaring meterkast

In veel gevallen is een aanpassing aan de meterkast nodig. Je kunt gebruik maken van de standaard 230 volt, 3,7 kWh uit een standaard stopcontact, de zogenaamde 1-faseaansluiting. Hiermee krijgt de auto per uur 20 kilometer actieradius. In de praktijk is dit functioneel als je de auto ieder nacht aan de laadpaal hangt, of de auto weinig gebruikt.

Met een 11 kWh 3-faseaansluiting krijg je per uur 60 kilometer actieradius. Hiervoor moet de meterkast door een elektricien worden aangepast, wat extra kosten geeft. Kies je voor een 22 kWh snellader, dan zal de elektricien de standaard 25 ampère aansluiting in de meterkast ophogen tot 32 of 35 ampère. Hierdoor stijgen de stroomkosten van gemiddeld € 250 naar € 950 per jaar. Voor veel elektrische auto’s is dit niet nodig omdat ze hier niet geschikt voor zijn.

Besparing per kilometer

De prijs voor de aanpassing is afhankelijk van de meterkast. Een oude meterkast moet je soms laten vervangen. Netwerkbeheerders rekenen € 250 tot € 300 om de meterkast aan te passen. Is de laadpaal geïnstalleerd, dan begint de besparing vergeleken met een openbare laadpaal. Thuis laden kost ongeveer 5 cent per kilometer, tegen 9 cent bij een openbare laadpaal. Je kunt zelf uitrekenen hoe snel je de kosten terugverdiend door het verschil in prijs te koppelen aan het verbruik van de auto en de hoeveelheid gereden kilometers. Door de wisselende aanschafprijs zal de uitkomst per situatie anders uitpakken.

Meer verhalen