GGD-NW Veluwe

En nog een WordPress site

Wat kan je allemaal met een bloeddrukmeter?

Een bloeddrukmeter is een medisch apparaat dat wordt gebruikt om de bloeddruk van een persoon te meten. Er zijn verschillende soorten bloeddrukmeters beschikbaar, waaronder handmatige bloeddrukmeters, automatische bloeddrukmeters en digitale bloeddrukmeters.

Handmatige bloeddrukmeters

Handmatige bloeddrukmeters vereisen dat een medische professional de bloeddruk van een patiënt meet met behulp van een stethoscoop en een manchet die om de arm van de patiënt wordt gewikkeld. Automatische en digitale bloeddrukmeters kunnen door de patiënt zelf worden gebruikt en meten de bloeddruk automatisch.

Een bloeddrukmeter meet de bloeddruk door de druk te meten die wordt uitgeoefend op de slagaders wanneer het hart bloed pompt. De bloeddruk wordt uitgedrukt in twee cijfers: de systolische bloeddruk (het hoogste cijfer) en de diastolische bloeddruk (het laagste cijfer).

Een normale bloeddruk wordt over het algemeen beschouwd als 120/80 mmHg. Hogere cijfers kunnen wijzen op hypertensie (hoge bloeddruk), terwijl lagere cijfers kunnen wijzen op hypotensie (lage bloeddruk). Het regelmatig meten van de bloeddruk kan helpen bij het opsporen van problemen met de bloeddruk en het monitoren van de gezondheid van een persoon.

Alternatieven bloeddrukmeters

Hoewel een bloeddrukmeter de meest nauwkeurige manier is om de bloeddruk te meten, zijn er enkele alternatieven die kunnen worden gebruikt om een ​​schatting van de bloeddruk te krijgen:

  1. Pols- of pols metingen: Door de pols te voelen, kan een grove schatting worden gemaakt van de bloeddruk. Deze methode is echter minder betrouwbaar dan het gebruik van een bloeddrukmeter en kan variëren afhankelijk van de persoon die de meting uitvoert.
  2. Uitgebreide gezondheidscontroles: Als onderdeel van een jaarlijkse gezondheidscontrole kan de arts de bloeddruk van een patiënt meten met behulp van een bloeddrukmeter. Dit kan echter minder frequent zijn dan wanneer een patiënt zelf thuis de bloeddruk meet.
  3. Bloeddruk-apps: Er zijn verschillende apps beschikbaar die beweren de bloeddruk te meten door de camera van een smartphone te gebruiken om de hartslag te detecteren. Hoewel deze apps handig kunnen zijn, is de nauwkeurigheid ervan niet altijd gegarandeerd en moeten ze met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt.
  4. Gezondheidsmonitors: Sommige draagbare gezondheidsmonitors, zoals smartwatches en fitnesstrackers, kunnen de hartslag meten en een schatting van de bloeddruk geven. Net als bij apps zijn de metingen echter niet altijd nauwkeurig en moeten ze met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt.

Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van alternatieve methoden om de bloeddruk te meten niet zo nauwkeurig is als het gebruik van een bloeddrukmeter en dat het raadzaam is om regelmatig de bloeddruk te meten met behulp van een betrouwbare bloeddrukmeter.

Bloeddrukmeters bij My Mitella

My Mitella is een online retailer die verschillende soorten bloeddrukmeters verkoopt. Ze bieden een breed scala aan bloeddrukmeters van verschillende merken, waaronder Omron, Braun en Beurer. De bloeddrukmeters zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen, zoals handmatig, automatisch en digitaal.

My Mitella biedt ook verschillende accessoires voor bloeddrukmeters, waaronder manchetten van verschillende maten en adapters voor het aansluiten van de bloeddrukmeter op een computer of mobiel apparaat. U kunt de My Mitella website bezoeken voor nog meer informatie over Bloeddrukmeters en andere producten