GGD-NW Veluwe

En nog een WordPress site

Wat houdt verslavingszorg in?

Verslavingszorg is gespecialiseerde zorg voor personen die verslaafd zijn aan verdovende middelen. De hulpverleners die werkzaam zijn in de verslavingszorg die hebben een specialisatie met betrekking tot de problematiek die passend is bij een verslaafde. De behandelaars stellen een plan op samen met de verslaafde en zorgen voor zorg op maat. Het netwerk rondom de verslaafde speelt hierbij ook een grote rol, na het afronden van het traject is het netwerk waar de verslaafde op kan terugvallen.

Toegeven dat je verslaafd bent is een moeilijke beslissing, hoe snel dat gaat is afhankelijk van de verslaving. Een drugsverslaving is vaak makkelijker te herkennen dan een alcohol verslaving. Alcohol is namelijk een door de maatschappij geaccepteerde drug, hierdoor wordt een alcoholverslaving pas laat opgemerkt. Het is dan ook voor een alcoholverslaafde enorm moeilijk om te stoppen met alcohol drinken. 

De fases die je doorloopt tot aan de verslaving

De soort verslaving maakt niet uit, iedere verslaafde doorloopt dezelfde soort stappen. Iedere verslaafde doorloopt ongeveer vier fases van normaal gebruik tot aan de verslaving. De reactie op de verslaving is net zo uniek als de persoon zelf, wel doorloopt iedere verslaafde een soortgelijke fase. Het proberen van verdovende middelen ontstaat vaak uit nieuwsgierigheid en daarom heet de eerste fase de experimenteerfase. Wanneer je iets hebt uitgeprobeerd en het wel bevalt, dan komt de fase van sociaal gebruik, dat is de tweede fase. Na de tweede fase wordt het gebruik steeds meer en steeds vaker en geleidelijk gaat het over in een verslaving. Op dat moment belemmerd de verslaving je leven.