Een rollator helpt je op weg
Als je eigenlijk heel goed een rollator zou kunnen gebruiken, dan komt de twijfel soms op. Het is dan ook zaak op anderen af te gaan, mensen die het goed met je voor hebben. Zij zijn vaak de eersten die je op rollators attenderen. Omdat ze zien dat je problemen krijgt met lopen, dat het wat moeizamer gaat. Dat de onzekerheid van vallen als je loopt, toeneemt. En ook als het wat langer rechtop staan moeilijker wordt.
Van zwaar staal naar licht kunststof
Een rollator is een ideaal middel om rechtop van je leven te blijven genieten en je mobiliteit te behouden. De eerste waren van staal, degelijk maar niet licht, dus je moest wel echt kilo’s vooruit duwen. Nu worden die gezien als ouderwets. Lichtgewicht rollators zijn inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. Deze modellen hebben behoorlijk aan gebruiksgemak en comfort gewonnen. Dit lichtgewicht hulpmiddel is ook snel inklapbaar, handig om mee te nemen in een auto. Met het bijbehorende boodschappen vak kun je in een ommezien de supermarkt zonder mandje of karretje door.
De rollator als lekker zitje
Het dient ook nog als stoel als je buiten in het zonnetje tijdens een ommetje even uit wilt rusten. Bijna elk model is namelijk uitgevoerd met een zitting. Iets goedkopere modellen hebben een zitting van hard plastic; de duurdere varianten bieden een wat meer comfortabele zitting van nylon. Gebruik je je hulpmiddel geregeld als stoel? Dan is het verstandig voor comfort te kiezen.
Een moderne rollator is ruimtebesparend
Alle moderne rollators zijn inklapbaar of opvouwbaar. Er zijn twee types:
• met kruisframe
• met normaal frame
Met het kruisframe klap je je vierwielige looprek met slechts één hand op. Alles wat je hoeft te doen is het koordje op de zitting te gebruiken. Het geheel schuift dan in elkaar en blijft tegelijk op zijn wielen overeind staan. Je hoeft niet te bukken om je opgeklapte hulpmiddel neer te leggen en weer overeind te tillen. Bij oudere modellen met een normaal frame is dat niet het geval. Je hebt beide handen nodig om deze modellen in te klappen. Ingeklapt heeft een hulpmiddel met normaal frame ook steun nodig van een wand of kast.
Rollend gemak
Wielen zijn natuurlijk de belangrijkste onderdelen van je hulpmiddel. Want daarmee kom je vooruit en de straat op. Rollators kunnen drie soorten wielen hebben:
• harde wielen
• zachte wielen
• luchtbanden
Afhankelijk van je gebruik, kies je voor een van die drie wielsoorten. Met harde wielen hebben ze baat bij gladde oppervlakken, zoals tegel- of tapijtvloeren. Ze zijn vooral nuttig bij gebruik in je huis of appartement. Ga je ermee buiten lopen, dan voel je elke onregelmatigheid, vooral op straatdekken met klinkers of trottoirs met omhoogstekende tegels. Rollators met zachte wielen (vaak rubberen wielen) kunnen lichte stootjes opvangen. Dat voorkomt zere polsen of pijnlijke schouders. Goed om mee naar de supermarkt te lopen, dus. Voor gebruik buitenshuis is ook de rollator met luchtbanden ideaal. Het enige nadeel is het onderhoud. Net als bij een fiets dien je de banden volgepompt te houden en kan een luchtband lek raken.